από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Τρόμος στο Μαξίμου για το χάος που κουβαλά η πανδημία - Το καλό και το κακό σενάριο και ο κρίσιμος Αύγουστος

Μέγαρο Μαξίμου

Μέγαρο Μαξίμου

Κυριακή, 02 Αύγουστος 2020

Κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας στη Ελλάδα θα είναι το επόμενο χρονικό διάστημα και όπως όλα δείχνουν ο Αύγουστος θα είναι καθοριστικός για τις εξελίξεις.

Τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιούνται από αύριο, για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά. Επίσης, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Αν συνεχιστεί η καθημερινή αύξηση κρουσμάτων και η αυξητική τάση της καμπύλης της επιδημίας, τότε σίγουρα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα αυστηρότερα μέτρα, όπως τοπικά lockdown και «λουκέτα» σε καταστήματα.

Παράλληλα, την αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας στα τέλη Αυγούστου προβλέπει μελέτη επιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που προτείνει μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, όπως η καθυστέρηση της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ο περιορισμός συγχρωτισμού σε δημόσιες υπηρεσίες και κλειστούς δημόσιους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα.

«Κόκκινος συναγερμός» από τους επιστήμονες και την κυβέρνηση όσον αφορά την τήρηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή προκειμένου να αποφευχθεί η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών», τονίζουν και χαρακτηρίζουν εξαιρετικά κρίσιμο το επόμενο δεκαπενθήμερο για να διαπιστωθεί εάν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη ή αν θα ξεφύγει.

Από τη στιγμή που οι πολίτες είναι τυπικοί και δεν παρεκκλίνουν των συστάσεων και οδηγιών των ειδικών, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μετά τον Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα θα μειώνονται, κατί που όμως μοιάζει απίθανο εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, μετακινήσεων αλλά και εισαγωγή τουριστών άρα και κρουσμάτων.

Η οικονομία σίγουρα δεν αντέχει δεύτερο lockdown ενώ το σύστημα υγείας σίγουρα δεν αντέχει καταστάσεις όπως Ιταλίας ή ακόμα και Σερβίας, καθώς ελάχιστα αναβαθμίστηκε από την αρχή της επιδημίας στη χώρα.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή